Skip navigation
De Fryske Marren

Koffie verkeerd

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 4 juni 2020

Koffie met bijsmaak.
bron: Jeff Djefdet/Flickr/cc/by

In 2017 deelde B en W van De Fryske Marren de gemeenteraad in een vertrouwelijk bericht mee dat men 100.000 euro zou bijdragen aan een reorganisatie bij Jacobs DE in Joure en dat men zich nog in zou spannen om te komen tot een 'aanvullende bijdrage' aan dit bedrijf, die kan oplopen tot 1.500.000 euro. Die 100.000 euro is begin 2018, zonder medewerking van de gemeenteraad, aan het bedrijf overgemaakt. Op 9 april 2019 gaven B en W in antwoord op schriftelijke vragen van de NCPN aan dat men niet zocht naar een groot bedrag voor Jacobs DE, maar eerst een verzoek daarom van het bedrijf afwachtte.

Inmiddels is bekend geworden dat het moederbedrijf naar de beurs gaat en naar omzet gemeten nu 's werelds grootste bedrijf in koffie en thee is. In 2018 boekte Jacobs DE 70 procent meer winst dan in 2017! Aan dit bedrijf is dus geld overgemaakt voor de reorganisatie, die meer dan 70 arbeidsplaatsen heeft gekost. Naar aanleiding van wat er in de media verschenen is, heeft NCPN-raadsfractie zich met schriftelijke vragen tot B en W gewend. De NCPN wil, nu we sinds april 2019 meer dan een jaar verder zijn, weten of men nog steeds op een verzoek om geld van Jacobs DE zit te wachten. Zo ja, zo vraagt de NCPN, zijn B en W dan nu bereid om het bedrijf te berichten dat er geen verzoek meer wordt afgewacht en dat de gemeenteraad geen voorstel voor een financiële bijdrage zal ontvangen.

Er is en wordt nog steeds bezuinigd op sport, cultuur en sociale voorzieningen. En wie weet wat de mensen vanwege de coronacrisis nog staat te wachten. Een Fries spreekwoord zegt: gjin spek yn hûnenesten smite. Anders gezegd: geen geld op de grote hoop gooien!

Raadsfractie NCPN De Fryske Marren,

Rinze Visser

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!