Skip navigation
Protesten UvA

Medewerkers van de UvA roepen op tot walk-out

Walk-out gevolgd door medewerkersbijeenkomst
Foto: CJB Amsterdam

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam roepen vandaag in een verklaring op tot een walk-out op maandag 13 mei om 11:00 uur op de Roeterseilandcampus. De medewerkers veroordelen de manier waarop het College van Bestuur, in samenwerking met de burgemeester, de politie en het OM, opdracht gaf tot ongekend geweld tegen studenten en medewerkers die protesteerden tegen de medeplichtigheid van de universiteit in de voortdurende genocide in Gaza. De walk-out wordt vervolgd door een medewerkersbijeenkomst om eisen te bespreken over het demonstratierecht en het verbreken van de banden met Israëlische instellingen.

De schijnredenen die het College van Bestuur gaf voor haar ingrijpen worden ook neergehaald. Onder het mom van het "waarborgen van de veiligheid" zijn talloze medewerkers en studenten door de politie gewelddadig behandeld. Er wordt opgehelderd dat het bestuur nooit in goede trouw heeft onderhandeld, en dat er al was besloten om hardhandig op te treden voor dat de onderhandelingen afgerond waren.

De verklaring (inclusief Engelse vertaling)

Specifiek luidt de verklaring: "Wij, medewerkers van de Universiteit van Amsterdam, zijn geschokt door de acties van het College van Bestuur. Drie opeenvolgende dagen hebben zij extreem politiegeweld toegestaan tegen hun eigen medewerkers en studenten, die geweldloos op de campus protesteerden tegen de medeplichtigheid van de UvA aan de voortdurende genocide in Gaza. Vandaag waren we er opnieuw getuige van hoe het bestuur van onze universiteit samen met de burgemeester opdracht gaf tot ongekend geweld tegen haar studenten, medewerkers en het bredere publiek in het centrum van Amsterdam. De oproerpolitie heeft protestgebieden platgebulldozerd, politiehonden ingezet en mensen geslagen, bespoten met pepperspray en gearresteerd. Mensen die deelnamen aan de vreedzame ondersteuningsmars of langs de kant stonden, werden eveneens geslagen, met pepperspray bespoten en aggresief tegen de grond geduwd.

Het bestuur heeft blijk gegeven van kwade trouw tijdens onderhandelingen met studenten en medewerkers. Ze hadden al besloten om de bezetting met geweld te ontruimen terwijl de onderhandelingen nog gaande waren. Ondanks dat ze publiekelijk opriepen tot een dialoog, weigerden ze te onderhandelen met studenten en medewerkers en wezen ze hun pleidooi om de ontruiming uit te stellen en de onderhandelingen morgenvroeg voort te zetten van de hand. We zijn geschokt door de absolute minachting, het gebrek aan respect en de algemene onwil van het bestuur jegens haar studenten en personeel.

Het bestuur zal haar acties verdedigen door te beweren dat het de gebouwen en faciliteiten van de universiteit beschermde. Ze zullen beweren dat ze probeerden de veiligheid van het universiteitsleven te waarborgen. Maar wiens veiligheid beschermt het College? De acties van de Nederlandse politie in reactie op de Gaza Solidariteitskampen hebben laten zien dat de zorgen om de veiligheid onoprecht zijn.

De acties van het bestuur zijn verwerpelijk, absoluut onaanvaardbaar en wij veroordelen deze in de sterkst mogelijke bewoordingen. In reactie hierop roepen we medewerkers op om op maandag 13 mei om 11:00 uur op de Roeterseilandcampus samen te komen. De walk-out zal worden gevolgd door een medewerkersbijeenkomst om de eisen te bespreken over het herstellen van het recht op geweldloze demonstratie en het verbreken van de banden met Israëlische instellingen die mensenrechten schenden.

Wij benadrukken dat de Universiteit van Amsterdam niet bestaat uit haar bestuur. Het zijn studenten en medewerkers die het hart en de ziel van deze universiteit vormen. Het ontkennen van dit feit heeft geleid tot een ernstige vertrouwensbreuk tussen het bestuur en de medewerkers en studenten die voor de universiteit werken en haar bestaansrecht geven."

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!