Skip navigation
Palestina

Nieuwe aanvallen van Israël op de Palestijnse bevolking

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 19 december 2023

Placeholder image
NCPN

De Israëlische wreedheden tegen de Palestijnse bevolking gaan gestaag door na een tijdelijke gevechtspauze die op 21 november begon en eindigde op 1 december. Bombardementen door heel Gaza maar ook grondaanvallen vinden nog altijd plaats met veel menselijke slachtoffers, maar ook met belangrijke infrastructuur (zoals de watervoorziening) als doelwit.

Specifieker zijn de grondaanvallen van het Israëlische leger nu uitgebreid naar het zuiden van Gaza, waar ze eerder alleen in het noorden plaatsvonden. Kort voor de inval van Israël in Gaza waarschuwde het Israëlische leger dat Gazanen naar het zuidelijke gedeelte van Gaza moesten vertrekken, bijvoorbeeld naar de zogenaamd veilige stad Khan Younis, maar nu blijkt dat de bevolking ook daar weg moet. De stad Rafah die aan de grens met Egypte ligt en door Israël in dat kader als ‘veilig’ is bestempeld, is overigens de afgelopen dagen ook heftig gebombardeerd door het Israëlische leger.

In totaal is sinds 7 oktober het aantal doden in Gaza opgelopen tot meer dan 19.000 en het aantal gewonden naar meer dan 51.000 volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Bijna 70 procent van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Een groot gedeelte van de slachtoffers is echter nog niet meegerekend, omdat velen nog vermist zijn onder het puin. Het verzamelen van informatie over slachtoffers wordt ook steeds moeilijker doordat Israël systematisch ziekenhuizen en andere infrastructuur aanvalt. Er kan namelijk alleen met zekerheid worden gerapporteerd over mensen die een ziekenhuis hebben kunnen bereiken.

Terwijl dit allemaal gaande is, vindt er ook een intensivering van de aanval tegen de Palestijnse bevolking plaats op de Westelijke Jordaanoever. Sinds 12 december vinden er geregeld invallen van het Israëlische leger plaats in de stad Jenin, waar het leger sinds die datum elf mensen heeft vermoord, waaronder een 17-jarige jongen. Relevant om te noemen dat ook voor 7 oktober Israëlische kolonisten met het Israëlische leger als ruggengraat, regelmatig provocaties en moordaanslagen hebben uitgevoerd in de stad.

Tegelijkertijd zijn de internationale ontwikkelingen rondom de kwestie van Palestina in volle gang. In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Nederlandse regering zich onthouden van stemming op een motie die opriep voor een staakt het vuren in Gaza. De motie zou te vaag zijn om het zogenaamde ‘recht van Israël om zich te verdedigen’ toch te steunen, een frase die regelmatig gebruikt wordt om de Israëlische wreedheden tegen de Palestijnse bevolking te legitimeren. De Nederlandse regering blijkt resoluut te zijn in het ondersteunen van de Israëlische regering samen met de EU, VS en NAVO op politiek, militair en economisch vlak.

Kenmerkend is dat de rechter in Den Haag op 14 december de levering van F-35 onderdelen van Nederland naar Israël heeft goedgekeurd. Nederland is al langer een belangrijk onderdeel van de oorlogsmachine van de NAVO en fungeert daarbinnen als een cruciale logistieke schakel. De Nederlandse regering is op deze manier medeplichtig aan de genocide van de Palestijnse bevolking in Gaza door en heeft ons land nog nauwer betrokken bij de plannen van de VS en de EU in de regio. Bovendien is het relevant dat de imperialistische tegenstellingen in deze regio alsmaar toenemen, waarbij de Houthi-rebellen in Jemen, gesteund door Iran, steeds vaker aanvallen uitvoeren op westerse schepen die de Rode Zee doorreizen.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!