Skip navigation
Herdenking Februaristaking

Oproep herdenking Februaristaking 2022: eenheid tegen fascisme!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van woensdag 16 februari 2022

Placeholder
NCPN

Op 24 februari 1941 sprak de Communistische Partij van Nederland (CPN) haar befaamde oproep voor de Februaristaking uit; honderdduizenden arbeiders uit Amsterdam en omstreken zouden gehoor geven aan deze oproep. Het werk werd op 25 februari stilgelegd en overal in het land kwamen de werkende mensen op voor de roep om dringende solidariteit met de vervolgde joodse medemens én voor strijd tegen de bezetting van de nazifascisten. Deze ultieme daad van solidariteit en strijdbaarheid kostten velen het leven, onder hen veel communisten georganiseerd in de CPN.

Voor de NCPN en CJB is het belangrijk om ieder jaar stil te staan bij het karakter van de Februaristaking: een staking van werkende mannen en vrouwen die gehoor gaven aan de oproep van hun Communistische Partij. Niet de leden van het koningshuis, niet de bazen en zeker niet de politici van het vooroorlogse Nederland, maar de arbeidersklasse en haar partij leidden deze verzetsdaad.

Velen die in de oorlog in het verzet zaten werden na de oorlog uitgesloten van het publieke leven of gediscrimineerd vanwege hun lidmaatschap van de CPN; het anticommunisme in Nederland had zijn veren niet verloren, ondanks de heldhaftige inzet van de verzetsstrijders.

Op 20 februari 2022 herdenken en vieren we allen die de antifascistische strijd in Europa en daarbuiten hebben gevoerd én voortzetten.

De manifestatie begint om 13:00 op de Noordermarkt in Amsterdam. Het zal een feestelijke dag worden. We beginnen met toespraken over de Februaristaking, en over de rol en het klassenkarakter van het fascisme en imperialisme, toen en vandaag. Ook zal er muziek zijn. Vervolgens zullen de aanwezigen in een stoet door de stad trekken naar de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein. Enkele zusterorganisaties uit het buitenland zullen kort spreken en dan sluiten we de dag af.

Vanwege de geldende COVID-19 restricties zal er te allen tijden een 1,5 m afstand gelden en wordt iedereen gevraagd mondkapjes te dragen. De FNV-herdenking vindt niet plaats.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!