Vorige krant besteedden we al kort aandacht aan de aangekondigde acties voor een verbeterde Regeling Vervroegde Uittreding. Door deze regeling kunnen arbeiders in zware beroepen eerder stoppen met werken en de periode tot hun pensioenleeftijd overbruggen. Inmiddels hebben de bonden de daad bij het woord gevoegd: zo werd op verschillende bouwplaatsen in Kaatsheuvel, Schijf, Maastricht en Roermond actiegevoerd door vakbondsleden. Het is essentieel dat de zwaarwerkregeling, die volgend jaar afloopt, ook na 2025 doorgaat.
Daarnaast moet ook het bedrag dat bedrijven per maand mogen uitkeren aan arbeiders die eerder stoppen omhoog. Dat is voorlopig vastgesteld op maximaal € 2182 bruto per maand, maar wie meer betaalt, krijgt zelfs een boete. De FNV eist dat het bedrag omhoog gaat, zodat bedrijven meer mensen eerder laten uittreden. De vakbond hekelt het feit dat juist de arbeiders weer in actie moeten komen voor een verbeterde zwaarwerkregeling, terwijl de politiek en bedrijven dat juist nalaten. “Het mag niet zo zijn dat je nu zwaar werk doet en pas met pensioen kunt als je ziek en versleten bent”, stelt de FNV. “Onze acties zijn nog vriendelijk van toon, maar dat kan veranderen als Den Haag en werkgevers blijven weigeren om de zwaarwerkregeling voor vele duizenden mensen te verbeteren.” De FNV heeft aangekondigd op meerdere plekken in het land actie te voeren.
In Nijmegen heeft men de smaak in ieder geval al te pakken: voor de derde week op rij zijn medewerkers van chipmaker NXP gaan staken vanwege de vastgelopen cao-onderhandeling. Zo legden eind maart drie nachtploegen het werk neer, waarmee de productie tijdens drie nachten voor een groot deel kwam stil te liggen. Eerder werd er al 48 uur en 24 uur achtereen gestaakt. Terwijl andere vakbonden akkoord zijn met het loonbod van 4 procent voor 14 maanden, vindt de FNV dit onvoldoende. FNV Metaal, waar een groot deel van de achterban in de productie van NXP werkt, eist compensatie van de inflatie en daarvoor moeten de lonen met 9 procent omhoog en verwijt de directie een gebrek aan waardering. “NXP vergeet voor het gemak dat het personeel niet alleen uit hoogopgeleide, goedbetaalde werknemers bestaat. Er werken ook mensen in de fabrieken en die moeten rondkomen van heel wat minder salaris dan hun collega’s op kantoor.” Zolang er geen concreet en verbeterd voorstel wordt gedaan, weigert FNV weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.
Het Nijmeegse voorbeeld vindt elders navolging. Zo’n 7000 arbeiders werkzaam in de industriële wasserijen staan namelijk klaar om te staken voor een goede cao Textielverzorging. Zij wassen kleding, beddengoed, handdoeken en ander textiel voor ziekenhuizen, verpleeghuizen, recreatieparken, industrie, restaurants en hotels. De FNV eist 9 procent loonsverhoging, automatische prijscompensatie, met als uiteindelijke doel € 16 per uur. Na vijf rondes cao-onderhandelen kwamen de bazen vooral met verslechteringen op de proppen voor de eindejaarsuitkering, werktijden en roosters, en andere arbeidsvoorwaarden. Een schamele 5 procent extra loon was het maximale voorstel. FNV stelt dat de acties een logisch gevolg zijn: “Al die verslechteringen gaan ten koste van het inkomen, de tijd met hun gezinnen en de gezondheid van de mensen, die echt zwaar werk doen. De rek is eruit bij de meeste van hen, zo haalt niemand gezond zijn pensioen.” In Hardenberg, Hoogeveen, Den Bosch, Goes en Ooij vonden afgelopen weken al stakingen plaats om de eisen kracht bij te zetten.
Wil je een abonnement op Manifest?
Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland
Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.
Abonneer Nu!