Skip navigation
Internationaal

Wereldvredesraad over de ontwikkelingen in Palestina

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 17 oktober 2023

placeholder image
NCPN

De Wereldvredesraad spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over de vicieuze cirkel van bloedvergieten in Palestina en Israël, die al heeft geleid tot het verlies van het leven van honderden burgers aan beide zijden, samen met duizenden gewonden. Als Wereldvredesraad stellen we duidelijk: de hoofdoorzaak van deze escalatie is en blijft de decennialange Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, het beleid van nederzettingen en landroof, de afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever, de dagelijkse vernederingen, intimidatie en moorden op Palestijnen door het bezettingsregime, de duizenden Palestijnse gevangenen, de wegversperringen, de discriminatie en de ontzegging van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk op een eigen staat.

Het zou niet verstandig zijn om te verwachten dat de opeenstapeling van onrechtvaardigheid en bezetting geen reacties zou uitlokken en veroorzaken van het Palestijnse volk dat het legitieme recht heeft om zich te verzetten tegen de bezetting, zoals duidelijk staat in het internationaal recht. De huidige Israëlische regering heeft, in navolging van alle voorgaande regeringen, de provocaties op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem verder laten escaleren, en het leven van miljoenen Palestijnen in de Gazastrook lijkt meer een ‘openlucht’ gevangenis.

De beslissing om de huidige vijandelijkheden te beëindigen ligt bij de Israëlische regering, die probeert voordeel te halen uit de situatie door zware bombardementen uit te voeren op de Palestijnse Gazastrook, terwijl zware verantwoordelijkheden toebehoren aan de VS, de EU en hun bondgenoten in de regio en de wereld, die niet alleen de voortdurende bezetting en al haar acties steunen en goedkeuren, maar vandaag ook schijnheilig spreken over het ‘recht op zelfverdediging van Israël’, terwijl ze provocerend elk dergelijk recht van het Palestijnse volk negeren.

De regering van Israël is in feite ook vijandig tegenover haar eigen volk (Joden en Arabieren) door de voortdurende bezetting van Palestina. De huidige escalatie bewijst dat de ontkenning van het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk geen vrede en stabiliteit mogelijk maakt in de hele regio en vooral niet in deze uren waar het gevaar voor een regionale oorlog bestaat.

De Wereldvredesraad herhaalt en onderstreept haar eis voor het einde van de bezetting van alle Palestijnse gebieden door Israël, de oprichting van een onafhankelijke staat Palestina binnen de grenzen van voor 4 juni 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. We eisen de vrijlating van alle Palestijnse politieke gevangenen uit Israëlische gevangenissen en het recht op terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen volgens VN-resolutie 194. Bezetting en onrecht kunnen niet eeuwig duren!

Secretariaat van de Wereldvredesraad

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!