Skip navigation
Verslag

Viering Februaristaking 2020: 'Antifascisme Geef Je Door!'

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 13 februari 2020

Placeholder
NCPN

Op zondag 23 februari organiseren CJB en NCPN voor de derde keer een herdenking en viering van de voorbereiding van de Februaristaking. Precies 79 jaar geleden organiseerde de toen illegale CPN een grootschalige staking van arbeiders tegen de groeiende jodenvervolging door de nazi's. De staking op 25 en 26 februari 1941 was het enige openlijke massale arbeidersverzet tegen jodenvervolging in bezet Europa gedurende de oorlog.

Duizenden arbeiders, van het trampersoneel in Amsterdam, tot fabrieksarbeiders uit de Zaanstreek en staalwerkers in Utrecht, legden het werk neer. De staking werd door de bezetters genadeloos onderdrukt, negen stakers vonden de dood in gevechten tegen de SS-politiebataljons. In de nasleep van de stakingen zouden talloze communisten gearresteerd worden vanwege hun rol in de staking en werden velen van hen gefusilleerd.

De herinnering van het communistisch verzet wordt in grote mate geïndividualiseerd en gedepolitiseerd. Na de actieve staatsrepressie van communisten tijdens de Koude Oorlog, is het doodzwijgen van de communistische erfenis tegenwoordig de dominante vorm van anticommunisme. Zeker nu de laatste deelnemers aan de Februaristakers ons ontvallen.

De speeches op de 'officiële' herdenking, uitgesproken door bobo's die politiek niet verder weg kunnen staan van de stakers, zijn verschoond van enige ideologische reflectie. Het communisme van de CPN, de ideologie en partij die velen in het verzet inspireerden tot hun verzetsdaden, wordt veelal niet of slechts in een bijzin genoemd.

In de meest schaamteloze gevallen van geschiedvervalsing worden de ideologiën van het communisme en het fascisme zelfs op één hoop gegooid. De groei van het anticommunisme van de Europese Unie heeft zo geleid tot de zogenaamde 'Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van het stalinisme en het nazisme'. Een grotere smet op de nagedachtenis van de Februaristakers is nauwelijks denkbaar.

Als communisten willen wij in 2020 daarom niet alleen passief herdenken. Wij doen de herinnering van stakers de meeste eer aan door er lessen uit te trekken voor vandaag. Tijdens de viering benadrukken wij daarom dat de staking geen spontaan karakter had, maar dat deze alleen kon plaatsvinden dankzij de organisatie ervan door de communistische partij. We kijken niet alleen terug op de staking, maar trekken ook lessen voor heden en toekomst.

Kameraden actief in de huidige antifascistische strijd zullen hun ervaringen delen. Leden van de CJB en de NCPN strijden dagelijks tegen de normalisering van fascistisch gedachtegoed. Zo was bijvoorbeeld de afdeling Brabant van de CJB afgelopen jaar actief in het organiseren van een protestactie tegen een tentoonstelling van nazi-'design' en -'kunst' in Den Bosch.

De helden van de Februaristaking, zoals magazijnmeester Joop Eijl, kantoorbediende Lou Jansen, stratenmaker Willem Kraan en vele anderen, waren niet alleen dappere mensen, het waren overtuigde communisten. Hun moed en opofferingsgezindheid zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor onze strijd. Nimmer zullen wij hun daden en offers vergeten!

Op zondag 23 februari om 12:30 uur zal de viering plaatsvinden op de Tweede Lindendwarsstraat 10 in Amsterdam.

Daarnaast organiseert de FNV jaarlijks een eigen herdenking voor de Februaristaking. Deze keer in de Stopera (Amstel 1, Amsterdam) op 25 februari (14:30, Raadszaal). Daar zal er ook een stand van de NCPN/CJB zijn.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!