Skip navigation
CJB - SDAJ

Vluchtroutes in Oost-Groningen en Duitsland

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 24 september 2020

Placeholder

Afgelopen weekend organiseerde de CJB Groningen een excursie naar de oude vluchtroutes in Duitsland en Oost-Groningen. Na de machtsovername van het nazifascisme in Duitsland vluchtten veel Duitse kameraden naar Nederland waar zij opgevangen werden door de toenmalige CPN. De CJB werd vergezeld door de SDAJ Hannover, een uiting van internationale solidariteit.

Tijdens het evenement werd de volgende speech voorgedragen door de voorzitter van de CJB Groningen:

Kameraden,

75 jaar na grote overwinning op het nazifascisme staan we hier samen om vluchtroutes te bezoeken die Duitse kameraden hebben moeten nemen om te vluchten van datzelfde fascisme. Na de Rijksdagbrand in 1933 werden communisten, sociaaldemocraten en andere antifascisten met harde hand vervolgd. Zo ook in Emden, een havenstad dichtbij Oost-Groningen aan de andere kant van de Eems. We gaan zo lopen door het Reiderland, een gebied waar de Communistische Partij van Duitsland (KPD) en de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) grote aanhang had tijdens de tijden van de Weimarrepubliek. In de jaren '30 wisten zij eenmaal 20 procent en een keer 18 procent van de stemmen te behalen. Ook in Oost-Groningen waren de communisten populair, zij organiseerden de landarbeiders tegen de herenboeren die hen als vuil behandelden. In 1929 staakten deze landarbeiders, dit werd een van de langste stakingen in de Nederlandse geschiedenis.

Het zal niemand verbazen dat de communisten aan beide kanten van de grens goede contacten onderhielden. Het duurde daarom niet lang voordat de Communistische Partij van Nederland (CPN) haar Duitse kameraden de hand toestak om hen vanuit Duitsland richting de veiligheid te smokkelen. Het smokkelen gebeurde vaak 's nachts en moest onopvallend en geheim zijn om niet gepakt te worden door de grenswachten. Vandaag gaan we drie plekken bezoeken waar onze Duitse kameraden de oversteek maakten van Duitsland naar Nederland. En dat doen we samen, Duitse en Nederlandse communisten staan 87 jaar na de Rijksdagbrand samen om de helden van toen te eren en om inspiratie te putten uit hun daden. Als communisten hebben we in onze landen een rijke geschiedenis van strijd. Een strijd die jammer genoeg nog steeds gestreden moet worden, maar een gevecht dat we samen gaan winnen.

Hoch die Internationale Solidarität!

Dankjewel.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!