Skip navigation
Cuba

Vrede eisen is een plicht van de linkse politieke krachten

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 13 februari 2020

Placeholder
NCPN

Eén van de grote uitdagingen waar de mensheid vandaag de dag voor staat, het voorkomen van oorlog, wordt een steeds dringender noodzaak. Het is een plicht voor elke man en vrouw op onze planeet om te waarschuwen voor de verschrikkelijke gevolgen van een oorlog, voor een beschaving die al getuige is geweest van de verwoestingen door twee wereldoorlogen.

De recente gebeurtenissen van de drone-aanslag op de luchthaven van Bagdad en het gebruik van raketten door een buitenlandse militaire macht voor gerichte moordaanslagen, ziet Cuba als een alarmering voor de hele internationale gemeenschap. En deze gebeurtenissen bevestigen de noodzaak om de linkse politieke krachten te mobiliseren voor het bevorderen van gezamenlijke inspanningen, gericht op de eis van handhaving van internationale vrede en veiligheid.

In de politieke ideologie van de leider van de Cubaanse revolutie, opperbevelhebber Fidel Castro Ruz, vinden we beschouwingen die nog steeds een onbetwistbare geldigheid hebben, en kunnen worden gedeeld als een boodschap aan de internationale gemeenschap:

"Het lawaai van wapens, van dreigende taal en van overheersing in de internationale arena moet ophouden. Het moet gedaan zijn met de illusie dat de wereldproblemen kunnen worden opgelost met wapens. Bommen kunnen misschien hongerigen, zieken en onwetenden doden, maar ze kunnen niet de honger, ziektes en onwetendheid doden (...)" (Fidel Castro Ruz, toespraak 12 oktober 1979).

"Vrede, ontspanning, vreedzame co-existentie en ontwapening moeten worden opgeëist, wij moeten ze eisen, we moeten ze veroveren, want ze zullen niet zomaar spontaan ontstaan, en in de wereld van vandaag is er geen ander alternatief, als we het leven voor de mensheid willen behouden." (3 september 1979)

" (...) Voor ons is het uitgangspunt vrede en die vrede is nauw verbonden met ontwikkeling. Ontwikkeling is onmogelijk zonder vrede en ontwapening. Denken aan vrede zonder ontwikkeling zou realisme missen." (5 november 1987)

"Laten we ideeën zaaien, en alle wapens die deze barbaarse beschaving heeft gemaakt zullen ongebruikt overblijven. Laten we ideeën zaaien, en de onherstelbare vernietiging van onze natuurlijke leefomgeving kan worden voorkomen." (13 juni 2004)

"Elke regering in de wereld is verplicht het recht op leven van elke natie te respecteren en van alle volkeren op de planeet." (15 oktober 2010)

"De volkeren van de wereld hebben de plicht om van de politieke leiders het recht om te leven op te eisen. Wanneer het leven van hun soort, hun volk en hun dierbaren zo'n risico loopt, kan niemand het zich veroorloven om onverschillig te zijn, er kan geen minuut verloren gaan om respect voor dat recht te eisen. Morgen zou te laat zijn." (15 oktober 2010)


Yadira Ledesma Hernández is Counsellor van de Ambassade van Cuba in Nederland. Geschreven op 31 januari 2020. Vertaling J.B.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!