Skip navigation
Cuba

Wij hebben een goed geheugen!

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 19 november 2020

Placeholder
NCPN

Den Haag, 6 oktober 2020

Het personeel van de Cubaanse ambassade in het Koninkrijk der Nederlanden, verbonden met de Cubaanse bevolking, herdacht de 'Dag van de Slachtoffers van Staatsterrorisme' in de Republiek Cuba, als eerbetoon aan de martelaren van de misdaad bij Barbados.

Elk jaar op 6 oktober wordt de herinnering aan deze terroristische aanslag in 1976 levend gehouden. Bij die aanslag werd het CU-455-vliegtuig van Cubana de Aviación halverwege zijn vlucht opgeblazen. Daarbij kwamen 73 personen aan boord om het leven, inclusief de leden van het jeugdschermteam van het eiland. Die brute terroristische daad werd bedacht en uitgevoerd door agenten van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA), dit is in overeenstemming met de vele bewijsstukken die in de loop der jaren bekend zijn gemaakt.

De bekende en beruchte terrorist van het westelijk halfrond, Luis Posada Carriles, is een van de belangrijkste bedenkers van de bovengenoemde wrede daad. Hij heeft zijn leven lang straffeloosheid genoten op het grondgebied van de Verenigde Staten, dankzij de medeplichtigheid van de VS-regering. De VS bevestigt steeds haar dubbele maatstaven, ook in haar antiterroristische retoriek door de geschiedenis heen.

Op 30 april van dit jaar werd een aanslag gepleegd met een machinegeweer op de locatie van de Cubaanse ambassade in de VS. De 30 kogelinslagen in het Cubaanse hoofdkwartier werden veroorzaakt door kogels afgevuurd met een aanvalsgeweer, met de bedoeling te doden. Deze gebeurtenis is door de regering van de VS tot nu toe nog niet erkend als een terroristische aanslag.

Wij eisen dat het terroristische en criminele karakter van deze verwerpelijke daad wordt erkend en publiekelijk aan de kaak gesteld, dat de Amerikaanse regering alle informatie over deze aanval deelt met de Cubaanse autoriteiten en dat er maatregelen worden genomen om herhaling van aanslagen zoals deze te voorkomen. Het tegenovergestelde hiervan, dus dit allemaal niet doen, komt neer op medeplichtig en verdacht zwijgen en het tolereren van terrorisme.

Cuba heeft de morele autoriteit om de unilaterale en illegale lijsten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als vals en oneigenlijk te bestempelen, lijsten waarop landen staan die naar verluidt niet meewerken aan de antiterroristische inspanningen van de VS-regering, terwijl de VS op haar eigen grondgebied het plegen van terroristische daden tolereert. Er zijn concrete aanwijzingen voor de bilaterale samenwerking van Cuba met de Verenigde Staten bij de strijd tegen terrorisme en bij gezamenlijke wetshandhavingsinspanningen.

Cuba, een land dat al meer dan 60 jaar het slachtoffer is van terroristische aanslagen, veroordeelt alle terroristische daden in al zijn vormen en uitingen, door wie en waar ze ook zijn gepleegd, inclusief die waarbij staten direct of indirect betrokken zijn.

De Cubaanse missie in Nederland herdacht de 3.478 Cubanen die hun leven hebben verloren als slachtoffer van deze terroristische daden, en nog eens 2.099 die door dergelijke daden nog steeds lijden of hebben geleden, op een of andere manier. Glorie aan alle martelaren van het vaderland!


Vertaling J.Bernaven.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!