Skip navigation
Herdenking Groningen

‘Ze verdienen beter’

Communisten in Groningen herdenken verzetsheld Johannes Swint

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 4 juni 2024

(Foto: NCPN)

Zaterdag 4 mei waren de Groninger afdelingen van de NCPN en CJB aanwezig in de stad voor een herdenking van communistisch raadslid en verzetsman Johannes Swint. Hij werd op het Linnaeusplein in de Oosterparkwijk onder grote belangstelling van buurt, betrokkenen en nabestaanden herdacht. Er was een toespraak, werden bloemen gelegd en werd een kort moment van stilte in acht genomen.

Johannes Swint is vermoord als reactie op de liquidatie van een hooggeplaatste jager van joden en verzetsstrijders. Op nieuwjaarsnacht 1944 werd hij uit zijn huis gehaald en in de Oosterparkwijk met drie kogels doodgeschoten door twee dronken NSB'ers, zonder proces. De brute moord maakte deel uit van de zogenaamde Silbertanne-acties, waar die avond nog zes Groningers bij om het leven kwamen. Vaak werden de slachtoffers al in de deuropening doodgeschoten. Deze represailles vonden plaats op basis van lijsten die door de fascistische bezetter waren voorbereid.

De NCPN en CJB benadrukken het belang van het herdenken van communisten als de communisten die ze waren. In heel kapitalistisch Europa gingen deze strijders als eerste ondergronds en overal betaalden communisten een hoge prijs voor hun heldenmoed tegenover het nazi-fascisme. Velen van hen moesten het met de dood bekopen.

Na de oorlog werden onder het mom van bestrijding van het 'Rode Gevaar' de communistische herdenkingen verboden of zelfs met wapenstok en pantservoertuig uiteen geslagen. Dat terwijl de communisten en de Sovjet-Unie als arbeidersstaat de nazi’s tot aan de overwinning bestreden hebben – alleen om na de oorlog door de Europese bourgeoisie aan datzelfde fascisme gelijkgesteld te worden. "Ze verdienen beter dan dat," klonk het bij de herdenking, "en we gaan ze beter geven."

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!