Skip navigation
Cuba

Mensenrechtenschendingen tegen Cubaanse bevolking

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van donderdag 9 april 2020

Placeholder
NCPN

De illegale blokkade vanuit de VS - die Cuba al meer dan 60 jaar teistert - is de grootste schending van de mensenrechten tegen de Cubaanse bevolking. Voor heel wat Cubanen is de blokkade er altijd al geweest. Ze hebben zich er aan aangepast, met de nodige ups en downs.

Nu de blokkade onder de Trump-administratie nog is aangescherpt, wordt opnieuw duidelijk welk schokeffect ze heeft op de Cubaanse families.

Schending van het recht op voedsel

De blokkade snijdt de inwoners van het Caraïbische eiland af van het recht op voedsel. In Cuba zou, zoals in alle andere landen, de vrije toegang tot de exportmarkten gegarandeerd moeten worden. De VS-blokkade jaagt de kostprijs van de voedingsmiddelen de hoogte in en beperkt de import.

Nu president Trump de sancties tegen Venezuela en Cuba nog heeft versterkt, komt de voedselbevoorrading steeds meer in het gedrang. De VS blokkeren schepen die olie vanuit Venezuela naar Cuba transporteren. Daardoor is niet alleen het olietekort op Cuba sinds september vorig jaar jaar erg groot, maar kunnen ook voedsel en andere levensmiddelen niet verdeeld worden vanuit de havens en opslagplaatsen. Zo is er vandaag in heel wat zones in Cuba een tekort aan melk en andere van melk afgeleide producten.

Schending van het recht op gezondheid

Aleida Guevara kennen we allemaal als de dochter van Che Guevara. Zij is ook kinderarts en getuigt vanuit haar eigen ervaring in een kinderhospitaal in Havana: "De blokkade betekent een echte aanslag op de Cubaanse gezondheidszorg. Van de 10 nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, zijn er acht met een VS-patent. Dat betekent dus dat we die niet kunnen kopen. Kinderen die aan leukemie lijden hebben een behandeling met psychofarmaca nodig. Sommige van deze medicamenten produceert Cuba zelf, maar niet allemaal. Het kost ons veel extra geld om via vier tot vijf tussenpersonen toch de juiste geneesmiddelen aan te kopen. Deze meerkosten stellen ons soms voor moeilijke morele keuzes: moeten we het geld uitgeven aan dure geneesmiddelen, wetende dat we dan geen geld meer hebben om negatieve neveneffecten te behandelen?

Deze voorbeelden zijn slechts enkele van de vele mensenrechtenschendingen van de VS op Cuba. De blokkade treft de Cubaanse bevolking heel zwaar. Er is een groot maatschappelijk en internationaal draagvlak om er een einde aan te maken. In woorden veroordelen alle landen - behalve de VS, Brazilië en Israël - de blokkade. In daden blijft het engagement echter beperkt.

Doe mee met onze campagne tegen de blokkade van Cuba.

Teken de petitie: www. stopdeblokkade.be


Door cubanismo op 10 december 2019

https://cubanismo.be/nl/artikels/nieuws

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!