Skip navigation
Palestina

Vakbonden spreek je uit voor Palestina

Laat de vakbeweging zich uitspreken tegen de genocide

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 9 april 2024

bron: Vakbondsleden voor Palestina

Meer werkers in Nederland willen actie voeren omdat onze regering medeplichtig is aan de genocide in Gaza. Zoals bijvoorbeeld de walk-outs bij Booking en de wekelijkse sit-in bij de ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vakbonden spreek je uit!

Maar omdat vakbonden zoals de FNV en CNV weigeren zich uit te spreken, kunnen werkers die actie willen voeren, niet worden beschermd. Zelfs niet als ze lid zijn.

Dus roepen wij, leden van deze vakbonden, ons bestuur op om zich uit te spreken over de genocide in Gaza. Zodat de leden die actie willen voeren, beschermd kunnen worden. Vooral nu de Palestijnse vakbonden opnieuw oproepen tot solidariteit, ditmaal in het kader van Land Day (30 maart), een belangrijke dag voor Palestijnen.

Lid van de FNV? Stuur een email via deze link: https://tinyurl.com/FNVsolidair

Lid van de CNV? Stuur een email via deze link: https://tinyurl.com/CNVsolidair

Mochten deze links niet werken? gebruik dan deze voorbeeld brieven in PDF

FNV leden

CNV leden

Deze oproep is ingediend door "Vakbondsleden voor Palestina", een actiecomité bestaande uit vakbondsleden van diverse bonden. Steeds vaker worden werknemers in verschillende sectoren geconfronteerd met repressie wanneer zij zich uitspreken tegen de steun van onze regering en bedrijven die actief betrokken zijn bij de bezettingspolitiek en bewapening van Israël. Dit geldt bijvoorbeeld voor zowel landelijke als lokale ambtenaren die gewetensbezwaren hebben tegen het buitenlandbeleid, logistiek personeel dat verantwoordelijk is voor het afhandelen van wapentransporten, medewerkers van pensioenfondsen die wijzen op het onethische beleid van investeringen in wapenhandel en illegaal bezette Palestijnse gebieden, en culturele medewerkers die een spreekverbod krijgen opgelegd.

Door het terughoudende beleid van de vakbondsleiding worden veel vakbondsleden in een onmogelijke positie geplaatst. Het is ook de taak van vakbonden om hun leden te beschermen tegen dergelijke discriminerende maatregelen, die steeds ernstiger lijken te worden.

In landen als Griekenland, Italië en België zijn verschillende vakbonden al actief met steun van hun leden om wapentransporten te blokkeren. De Nederlandse vakbeweging schiet hier tekort. Vaak wordt als reden gegeven voor het niet of terughoudend zijn in het uitspreken dat er draagvlak moet zijn onder de leden. Daarom heeft het actiecomité besloten actief draagvlak te creëren binnen de arbeidersbeweging.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!