Skip navigation
Verklaring IMCWP

Verklaring communistische partijen over Palestina

Dit artikel verscheen in de editie van Manifest van dinsdag 21 november 2023

placeholder image
NCPN

Op de Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen (IMCWP) die eind oktober plaatsvond in Izmir werd de onderstaande solidariteitsverklaring aangenomen.

Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen

  1. Wij eisen dat de Israëlische agressie en de blokkade van de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever nu stopt. We roepen de mensen op om de straat op te blijven gaan om te strijden en om overal ter wereld volksmobilisaties tegen de Israëlische agressie te organiseren. Wij betuigen onze volledige solidariteit met de Palestijnse bevolking en veroordelen het brute militaire offensief, de onmenselijke blokkade en de barbaarse genocide door Israël in de Gazastrook. Deze blokkade resulteert in duizenden dode burgers, waaronder kinderen en ouderen, en duizenden mensen die verstoken zijn van voedsel, water, medicijnen en elektriciteit. Wij veroordelen de steun van de VS, Groot-Brittannië, de NAVO en de EU aan het Israëlische offensief.
  2. Wij veroordelen de decennialange Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, de moorden, gevangenneming, vervolging en nederzettingen. We verdedigen het recht van de Palestijnse bevolking op een vrij thuisland, om de dienst uit te maken in haar eigen land. Wij eisen het einde van de Israëlische bezetting, het oprichten en erkennen van een onafhankelijke Palestijnse staat, het stoppen en ontmantelen van de illegale nederzettingen in de Palestijnse gebieden, de vrijlating van gevangenen uit Israëlische gevangenissen, de terugkeer van vluchtelingen in overeenstemming met VN-resolutie 194. De bezetting van Palestina door Israël, gesteund door het imperialistische beleid van de VS en de NAVO, is de bron van het lijden van de Palestijnse bevolking en van alle volkeren in de regio. Zolang de bezetting voortduurt, zullen de conflicten voortduren, zullen de volkeren niet in vrede kunnen leven en lopen ze het gevaar verstrikt te raken in de draaikolk van een algemenere oorlog.
  3. De communistische en arbeiderspartijen die deelnemen aan de 23e IMCWP uiten hun internationalistische solidariteit en roepen de arbeiders, de mensen en de jeugd in alle landen op om de strijd te versterken om het bloedbad in de Gazastrook te stoppen en een einde te maken aan de bezetting van Palestina door Israël, en om doorslaggevende solidariteit te betuigen met de rechtvaardige strijd van de Palestijnse bevolking.

Wil je een abonnement op Manifest?

Met jullie hulp garanderen we een communistische visie op de actualiteit in Nederland

Manifest is de krant van de NCPN die tien keer per jaar verschijnt. Met Manifest blijf je op de hoogte van de actualiteit en van onze acties. Manifest belicht verschillende aspecten van de strijd in binnen- en buitenland, en publiceert analyses die inzicht bieden in de nationale en internationale ontwikkelingen vanuit een marxistisch-leninistisch perspectief. Neem nu een abonnement op Manifest of vraag een gratis proefabonnement aan.

Abonneer Nu!